Navigace - Chorvatsko
Dovolená Chorvatsko Recenze hotelů Chorvatsko
Novinky Chorvatsko Hotely a ubytování Chorvatsko
Víza Chorvatsko Fotogalerie Chorvatsko
Mapy a průvodce Chorvatsko Informace Chorvatsko


      --> Praktické informace

      Česká ambasáda
      Nemocnice, první pomoc, pojištění
      Kde tam a jak vyměním peníze?
      Jak volat? (mobil, telefonní budky, telef.karty)
      Místní doprava
      -->Kde se najíst a napít?
      Ostatní místní služby
      Nákupy, obchody, tržiště
      Elektrické zásuvky, spotřebiče
      Spropitné

Chorvatsko - Kde se najíst a napít?

Všeobecné informace
Chorvatská kuchyně staví na základech gastronomických tradic, které vznikaly po staletí intenzivního prolínání místní, italské, rakouské, maďarské a také turecké kuchyně. Výsledkem je nesmírně různorodá, pestrá a zajímavá kuchyně, která vás má stále čím překvapovat. Liší se od sebe kuchyně ve vnitrozemí a kuchyně na jadranském pobřeží, kde převažují čerstvé ryby a dary moře. Zážitkem jsou i místní pizzy, těstoviny, sladkosti a vynikající vína. A to nemluvíme o pršutu a speciálním ovčím sýru – paški syr. Bylo by neodpustitelnou chybou neokusit alespoň některou z mnoha místních specialit v některé z restaurací.


Restaurace
Restaurace většinou nemají většinou označení cenové skupiny (kategorie). Vyšší cenová úroveň bude v restauraci, označené restoran nebo restavracija. Střední cenová kategorie bude v zařízení, označené gostionica. Nízká cenová kategorie se skrývá pod označením konoba. Stejným názvem se však někdy označuje i vinárna. Nejdražší bývají ceny v restauracích luxusních hotelů. Ceny se samozřejmě liší na turisticky atraktivním pobřeží a ve vnitrozemí.
Ve většině restarurací najdete před vchodem vyvěšený jídelní lístek (jelovnik), takže si můžete udělat představu, zda vám restaurace vyhovuje výběrem jídel i cenami.
Pro českého turistu jsou většinou velmi atraktivní jídla připravená z čerstvých mořských ryb a darů moře, která u nás doma chybí. Kromě toho je zde umí připravit vynikajícím způsobem. Tato jídla však rozhodně nejsou levná. Cena na jídelních lístcích se většinou uvádí za 1 kg u ryb, langust, specialit na rožni a mnohdy vás může na závěr nemile překvapit cena vaší porce a zkazit vám dojem ze skvělého gastronomického zážitku. Nejlépe je se informovat u obsluhy, nebo se pokusit cenu odhadnout před objednáním.
Mezi levnější restaurace patří pizzerie, které zde vzhledem k italským vlivům zdomácněly. Chorvatská pizza za italskou nezaostává, najdete tu i vynikající těstoviny a příznivé ceny.
Bistra (bife) jsou další variantou, jak se rychle a chutně najíst. Výběr jídel sice není většinou příliš široký, ale i zde si můžete pochutnat. Smažené chobotničky nebo kroužky z kalamárů, rizoto s dary moře, špagety, čevapčiči z mletého masa – to jsou asi nejčastější pokrmy.
Oblíbené jsou také obdoby našich kaváren – kavana. Podává se vynikající káva, nápoje alkoholické a nealkoholické a bývá otevřeno zvláště na pobřeží do pozdních hodin. Kavárny jsou velmi populární a bývají často plné.
Pod pokmem slasticarna se skrývá cukrárna, kde si můžete dát zákusek nebo zmrzlinu. Cena zmrzliny (sladoled) se pohybuje kolem 3 HRK za 1 kopeček.

Ceny se liší podle toho, o jaký typ pohostinského zařízení se jedná, zde se nachází na atraktivním místě na pobřeží nebo v hlavním městě atd.
Orientační ceny (v HRK)
Pizza: 25 – 40
Špagety: 15 – 35
Rizoto s dary moře: 30 – 50
Biftek na grilu: 70
Palačinka: 15
Čevapčiči: 30 – 45
Hranolky: 13 – 15
Mořský okoun na grilu: 80
Polévka: 11 – 20
Salát: 10 – 15
Káva: 6 – 8
Pivo: 11 – 16

Spropitné v restauraci dávejte, pokud jste byli spokojeni s obsluhou i jídlem. Částku zaokrouhlujte, obvykle se dává 10 %, ale záleží jen na vás. (Při placení v restauraci si nechte vystavit stvrzenku o zaplacení. Doklad jste povinni předložit v případě, jestliže vás o to kontrolní orgán požádá před odchodem z restaurace.)



Bary a kluby
Barů najdete v Chorvatsku celou řadu, zvláště v hlavním městě a v turisticky atraktivních oblastech, hlavně ne pobřeží. Podávají se alkoholické nápoje zahraniční a domácí provenience. Chorvaté mají v oblibě ovocné pálenky ze švestek nebo hroznového vína a cizinci také rádi ochutnávají. Dostanete tu i víno, i když našim vinárnám odpovídá spíše konoba. Otvírací hodiny jsou v sezóně většinou do půlnoci, najdete i podniky s nepřetržitým provozem.

Kluby jsou většinou zaměřeny na některý druh hudby a mají tak svoji klientelu v různých skupinách návštěvníků. Mladší generaci jsou určeny vyhlášené diskotékové kluby ve větších městech Pule, Rijece, Splitu, Dubrovníku atd. Prvenství co do velikosti drží Klub Pepsi F1 nedaleko Trogiru, který pojme skoro 4.000 tancechtivých návštěvníků.

V záhřebu je velmi populární Klub Sokol, kde se konají diskotéky a rockové koncerty. Klub Kulušič je také velmi módním podnikem, konají se tu diskotéky a koncerty.

Na pobřeží se nacházejí věhlasné diskotéky poblíž velkých měst. Je to např. Saturnus nedaleko Zadaru, Discovery nebo Shakespeare ve Splitu, Piramida v Pule nebo Palach Club v Rijece.


Co tam nesmím jíst a pít
Vzhledem k tomu, že žaludeční problémy jsou nejčastějšími zdravotními problémy turistů kdekoliv v zahraničí, je třeba věnovat pozornost tomu, co jíte. Byla by ovšem obrovská chyba neochutnat všechny ty úžasné místní speciality! Proto se řiďte těmito zásadami:

Používejte raději balenou vodu, která je vždy bezpečná. V restauraci by neměl být problém.
Nezapomínejte na pitný režim a zásobuje organizmus dostatečným množstvím vody.
Konzumujte jen ovoce, které se dá oloupat nebo omýt.
Nejezte nic tam, kde nejste přesvědčeni o dostatečné hygieně nebo čerstvosti produktů.
Ve stáncích s rychlým občerstvením můžete rychle poobědvat, ale zvolte jen takové, kde je vidět na první pohled, že obsluha dodržuje základní hygienické návyky a kde i okolí stánku vypadá upraveně.
Nikdy nejezte v restauraci, která se vám nezdá čistá a kde je na první pohled jasné, že to s hygienou nepřehánějí.
Krátce povařené maso, hlavně hamburgery apod., a stejně tak ústřice a mlži (pokud nejsou servírovány v důvěryhodné restauraci), jsou nebezpečné.
Ryby a plody moře musí být bezpodmínečně čerstvé. To platí zejména o ústřicích, které se jedí syrové.
Nic vám pak nebude bránit vychutnat si vynikající chorvatskou kuchyni, včetně ryb, darů moře, pršutu, zeleniny, vynikajícího vína a dalších specialit.
Pokud máte alergii na některé potraviny, dávejte pozor při konzumaci mořských živočichů, které jste ještě nejedli, aby nedošlo k alergické reakci.


Průvodce a mapy


Jadranské...
Jadranské pobřeží 2
374 Kč
Chorvatsko...
Chorvatsko 2
299 Kč
Istrie...
Istrie a Kvarnerský záliv - mapa s průvodcem
57 Kč
Chorvatsko...
Chorvatsko 1 - (Istrie, Záhřeb, Slavonie)
158 Kč
Chorvatsko...
Chorvatsko  1:500.000 - AK 7401
174 Kč
Chorvatsko...
Chorvatsko -Pobřeží Jadranu - Dalmácie
135 Kč

Sopka.cz - cestování, dovolená

Marco Polo - exotická dovolená

Afrika safari

golfové zájezdy

  • Jsme autorizovaní prodejci více než 100 CK
  • Nakupujete přes pojištěnou CK Marco Polo
  • Najdeme vám tu nejlepší cenu





chorvatsko

Odkazy
odkazy